Historien om 2014

Da vi fikk besøk av det russiske studentkoret Evrazia ved Det Russisk Pedagogiske Universitet av A.I Herzen i St. Petersburg med sin koreanske dirigent professor U Gen-Ir, slo vi på stortromma med felleskonsert i Oslo domkirke 23. april. Evrazia sang Benjamin Brittens «Missa brevis», verker av Rachmaninov og Tshajkovskij, sant en koreansk folketone. Det ble et hyggelig kulturutvekslingsprosjekt og en stemningsfull kveld i domkirken.

Oslo Vocalis’ program:
Bruremarsj fra Moss – T. Norum
Lauda Sion – G. Orban
Ubi caritas – O. Gjeilo
Prelude – O. Gjeilo
Ved Rondane – E. Grieg
O Magnum Mysterium – F. Harøy
Ave Maria – G. Holst
Dostóyno yest – P. Chesnokov
Fanfare of Praise – S. Milliken

Midtsommerhelgen var det tid for årets store mål: plateinnspilling. Over 3 lange dager ble vår andre utgivelse spilt inn i Bøler kirke. På yogamatter. Med stadige opphold pga støy fra biltrafikken utenfor. I pausene lå vi strødd rundt i kirkerommet, og hvilte trøtte ben. Produsent Sean Lewis satt ved spakene, og kom med gode forslag og oppmuntrende ord over monitoren. Det ble en stor og minneverdig opplevelse, og viser hva vi kan få til med hardt arbeid. Søndag ettermiddag ble siste tone sunget, og dermed var det bare å smøre seg med tålmodighet før vi kunne få høre resultatet.


Den store dagen kom til slutt – 14. november ble merkedagen da plata endelig var i salg i butikkene. Vi kunne ikke vært mer stolte! Dette er presseskrivet som ble sendt ut fra plateselskapet vårt Pro Musica (Grappa) i forbindelse med lansering:

‘Prelude’ er en vakker utgivelse med stemningsfulle stykker fremført av Oslo Vocalis under ledelse av sin faste dirigent Vigdis Oftung.

Oslo Vocalis er et prisbelønt vokalensemble med suksess fra kor-konkurranser i inn- og utland. Ensemblet består av 25 kvinnelige sangere i alderen 18 år og oppover. Innspillingen er gjort i Bøler kirke i Oslo, hvor koret har vært et musikalsk kraftsentrum siden oppstarten i 1988.

Norske sanger
Tittelsporet på utgivelsen er Ola Gjeilos ‘Prelude’, og det er også hans musikk som åpner platen. ‘Ubi Caritas’ er et av komponistens første korstykker, sterkt influert av Gregoriansk sang. Tveitts kjente ‘Velkomne med Æra’ finnes i mange versjoner, denne gangen arrangert for damekor av Linn Andrea Fuglset fra Trio Mediaeval. Griegs ‘Ved Rondane’ med Vinjes tekst er et kjært gjenhør, mens Frank Havrøys ‘O Magnum Mysterium’ nok er en fin nyoppdagelse for mange lyttere.

Klassikere og nye verk for damekor
Det første stykket den engelske komponisten Gustav Holst fikk publisert i sin karriere er den lille perlen ‘Ave Maria’. Faurés ‘Messe basse’ er en kort messe for damekor og orgel – et stykke vakker, lyrisk kirkemusikk. Russeren Pavel Chesnokov skrev mer enn 400 kirkemusikkverk for kor før den russiske revolusjonen satte et punktum for hele hans produksjon. Musikken til Javier Busto og György Orbán er av nyere dato, og begge komponistene har skrevet fine bidrag til repertoaret. Den australske komponisten Sandra Milliken gjør stor suksess med sine verker over hele verden og hennes ‘Fanfare of Praise’ får en flott fremførelse her av Oslo Vocalis.

Høsten bragte med seg flere hyggelige begivenheter. Vi dro på helgetur til Stockholm, og 20. september hadde vi en fin ettermiddagskonsert i Sofia Kyrka. Med repertoaret fra plata såpass godt inn under huden, var det et kor i storform som kunne presentere seg for et imponert Stocholmspublikum.

Program
Bruremarsj fra Moss – T. Norum
Velkomne med æra – G. Tveitt
Ved Rondane – E. Grieg
Lauda Sion – G. Orban
Ubi caritas – O. Gjeilo
O Magnum Mysterium – F. Harøy
Ave Maria – G. Holst
Fanfare of Praise – S. Milliken
Dostóyno yest – P. Chesnokov
The Lord is my Shepherd – J. Busto
Prelude – O. Gjeilo
Bruremarsj fra Østerdalen – Norsk folketone

I desember var det tid for julekonserter. Det er mye samhold i korsang, ikke bare fordi det er sosialt å synge i kor, men fordi vi bringes tettere sammen ved å synge sammen. I år hadde vi ønske om å kunne dele denne nærheten og varmen med vårt publikum, og årets julekonsert fikk derfor navnet «Hjertevarme». Vi kan bare håpe at vi lyktes med det. Publikum fikk i alle fall nydelig julesang full av gnistrende julestemning.

Program:
Mitt hjerte alltid vanker – Svensk-norsk folketone – arr. H. Bæverfjord/T. Krohn
God Rest You Merry, Gentlemen – Trad. carol – arr. D. Willcocks
Keep Yo’ Lamps – Trad. spiritual – arr. R. Powell
(Lesning: Sne – Helge Rode)
Kling no, klokka – Norsk folketone – arr. E. Hovland
Folkefrelsar, til oss kom – Trad. – arr. R. Powell
(Lesning: I en steingrå vinter – Christiana Rossetti til norsk ved Ole Paus)
In the Bleak Midwinter – G. Holst – arr. R. Emerson
Guds kyrkjefolk syng – Norsk folketone – arr. O. J. Overøye
(Lesning: Mot jul – Inge Krokann)
Det hev ei rose sprunge – M. Praetorius
O Little Town of Bethlehem – Eng. trad – arr. D. Willcocks
Stille natt – F. Gruber – arr. V. Oftung/J. Rutter
(Lesning: Årstidene – Alf Prøysen)
Nå er det like før – T. Caplin / A. Prøysen
I denne søte juletid – Folketone fra Telemark – arr. T. B. Dahl
Walking in the Air – H. Blake – arr. G. Arch
(Lesning: Julekveld – Hans Børli)
El Noi de la Mare – Katalansk trad. – arr. C. Susa
Mary Sat A-Rockin’ – G. Gilpin
How Great  Our Joy! – C. Courtney
Deilig er jorden – Schlesisk folketone / arr. P. Stenberg

Mandag 22. desember ble et begivenhetsrikt korår avsluttet med 2 felles julekonserter sammen med Bøler Skolekor og Parenti Vocalis i Bøler kirke. Foruten allsang og fellesnumre, bidro vi med «Keep yo Lamps», «Kling no klokka», «Mary sat a-rockin’», «Guds kyrkjefolk syng», «I denne søte juletid» og «Det hev ei rose sprunge».

Oslo Vocalis anno 2014

Til forside