Historien om 2012

2012 markerer en viktig milepæl i korets historie. Etter 23 år som Bøler Vokalensemble, endret vi navn til Oslo Vocalis. Selv om vi fortsatt vil ha en sterk tilknytning til Bøler, har vi på mange måter vokst ut av navnet vårt og med Oslo Vocalis fikk vi et navn som markerer at vi er et kor for hele Oslo. Det er dessuten Oslo vi ønsker å representere når vi deltar i korkonkurranser i utlandet, og passende nok skulle 2012 bli et konkurranseår. Mye av fokuset til vårt i 2012 lå derfor på forberedelsene mot målet om å vinne nye priser for koret. På høsten ventet korkonkurransen Canta al mar i Calella i Spania og i NM for kor her hjemme i Oslo.

Den første opptredenen denne våren var likevel av en helt annet karakter. 18. mars deltok vi på festivalhøymesse i Bøler Kirke i forbindelse med Oslo internasjonale kirkemusikkfestival. Oslo Vocalis sang Salve regina (Bursto), Dostoyno Yest (Chesnokov), Ave Maria (Tegnér), Ubi caritas (Gjeilo), Psalm 13 (Brahms), og vi gjorde vårt for at det ble litt ekstra høytid over gudstjenesten. Det var veldig hyggelig å kunne bidra på en slik flott festival.

Vi avsluttet vårsemesteret med å invitere en stor gratis sommerkonsert for å feire det nye navnet vårt. Det ble en fin anledning for gjennomkjøring av konkurranserepertoaret vårt før sommerferien, og vi fikk også med noen ekspertråd som vi tok med oss på veien videre for å kunne heve oss enda noen hakk. Det ble en hyggelig kveld i Bøler kirke, der fest og alvor ble servert i en herlig blanding.

Program:
Salut printemps (Debussy)
Salve regina (Busto)
Sancta Maria (Nystedt)
My true love (Rutter)
Prelude (Gjeilo)
Bruremarsj fra Østerdalen (Arr. Tryman)
Bruremarsj (Førde)
Vesle Kari vår (Arr. Eielsen)
Pols fra Dunderlandsdalen (Arr: Rasmussen)
Toccata & Fuge d-moll BWV 565 (Bach) – orgelmusikk ved Trond Oftung
Med en Primula veris (Grieg)
Ubi caritas (Gjeilo)
Dostóyno yest (Chesnokov)
Ave Maria (Holst)
Ekstranummer: I got rhythm (Gershwin)


Da høsten kom var det tid for å få på plass de siste brikkene før korkonkurransene. Vi fikk en slags generalprøve med musikkgudstjeneste i Oslo Domkirke på kvelden 16. september der vi fikk fremføre hele vårt klassiske konkurranseprogram. Domkirken er et fantastisk rom å synge i, så det ble en strålende kveld for oss. Vi kommer gjerne tilbake.

Grytidlig onsdag 17. oktober satte vi nesen mot badebyen Calella som ligger 5 mil utenfor Barcelona i Spania. Korkonkurransen «Canta al mar» lokket til seg hele 80 kor fra 36 land fra hele verden. Det ble konkurrert i 11 forskjellige kategorier. Spesielt populær var kirkemusikklassen der 27 kor kjempet om seieren. Oslo Vocalis deltok i tre klasser. Vi startet torsdag kveld med folkemusikkonkurranse som ble avholdt i et gammelt fabrikklokale. Vi deltok med Førdes Bruremarsj, Å vesle Kari Vår og Pols fra Dunderlandsdalen. Fredag formiddag var det tid for sakralklassen. Konkurransen ble holdt i en kirke som hadde såpass mye romklang, at det ble litt av en opplevelse for oss å synge der. Programmet bestod av Ubi caritas (Gjeilo), Dostóyno yest (Chesnokov) og Ave Maria (Holst). Fredag kveld var det tid for den siste konkurransen: konkurransen mellom de beste damekorene. Fra scenen i en kinosal vartet vi opp med Salve Regina, Sancta Maria, My True Love hath my heart og Prelude. Deretter kunne vi senke skuldrene etter noen harde konkurransedager. Dommen i konkurransene kom påfølgende dag. I hver kategori gis det poeng som enten gir gull, sølv eller bronse. Oslo Vocalis kunne juble over poengsummer som ga gulldiplom i alle klassene vi deltok i. Og så toppet vi det hele med å ta seieren i damekorklassen. Jubelen stod i taket og flaggene vaiet. Det var stort å oppleve at alt det harde arbeidet hadde gitt resultater. Gulljentene avsluttet turen med stil med å gjennomføre en «Flash mob» på flyplassen i Amsterdam. En etter en korist kastet seg med i «I got rythm» og tiden stod stille stakket stund på en ellers så travel flyplass. En morsom avslutning på en flott tur.

Oslo Vocalis i damekorkonkurransen under Canta al Mar i Calella i 2012.

Men det ble ikke tid til å hvile på laurbærene for Oslo Vocalis. 2 uker senere var det klart for NM for kor som ble arrangert i Oslo 2.-3. november. Konkurransen kanskje enda tøffere i Norge, da såpass mange norske kor er i verdensklassen. Det er altså et skikkelig mestermøte som ventet Oslo Vocalis. Vi startet med konkurranse i sakral klasse fredag kveld. Vi fylte Majorstuen kirke med Salve regina (Busto), Dostoyno yest og Sancta Maria (Nystedt). Lørdag var det klar for konkurranse for like stemmer. Kun damekor hadde meldt seg på, så dette ble en ren damekorkonkurranse. For en fullsatt Lindemannsal på Norges Musikkhøgskole sang Oslo Vocalis Å vesle Kari vår (S. Tveit), My true love hath my heart (Rutter) og Prelude (Gjeilo). NM for kor var en stor opplevelse å være med på, med så mange dyktige kor var samlet på et sted. Arrangøren sørget for live streaming slik at konkurransen kunne nå ut til flere. Det ga oss dessuten anledning til å se egen opptreden i etterkant. Det var veldig moro. Når det gjelder resultatene tar vi med oss det at vi ble det beste damekoret i Sakral klasse. Det var en 4. plass som smakte godt!

Deretter startet juleforberedelsene for Oslo Vocalis. Den årlige julekonserten ble like vakker som alltid. I og med at konserten falt på selveste Luciadagen, ønsket vi å lage lysfest i Bøler kirke. Tittelen på årets konsert ble derfor «Vinterlys». Bøler kirke ble innsvøpt i et vakkert lys med rødskjær og rommet ble fylt av lykter. Vi innledet konserten med Luciamarkering, med både Santa Lucia og norsk lussinotti. Deretter gikk konserten over i litt mer vante former. Det ble stemningsfullt, og julen kom med Oslo Vocalis denne kalde desemberkvelden.

Julekonsert i Bøler kirke

Program:
Lussinatti lange – Norsk folketone
Santa Lucia – Italiensk folketone
(Lesing: Solkverv – Per Sivle)
Intrumentalinnslag ved Trond Oftung
Å kom, å kom Emmanuel – Middelalderen
(Lesing: O store mysterium)
O Magnum Mysterium – F. Haverøy
God rest you merry gentlemen – Eng. trad. carol
The snow – E. Elgar
(Lesning: Mot jul – Inge Krokan)
Det hev ei rose sprunge – M. Praetorius
Ave Maria – G. Holst
(Lesning: I en steingrå vinter – til norsk ved Ole Paus)
In the Bleak Midwinter – G. Holst
Fred på jorden – O.J. Overøye
Mitt hjerte alltid vanker – Folketone arr. S. Eielsen
(Lesning: Lys til en nattsvart jord – Elin Nygård)
I denne søte juletid – Folketone fra Telemark
Rise up, Shepherd, and Follow – Spiritual – arr. K. Shaw
Deck the hall – Trad / J. Rutter
(Lesning: Mørketid – Stein Nupen)
Stille natt – F. Gruber
Go tell it on the mountain – Spiritual
Deilig er jorden


Et begivenhetsrikt høstsemester ble tradisjonen tro avsluttet med to felleskonserter med Bøler skolekor og Parenti Vocalis. Det blir fullt i Bøler kirke når det er 3 kor som skal synge julen inn. Oslo Vocalis avsluttet året med I denne søte juletid, Deck the hall, Rise up, Shepherd, and follow, Go tell it on the mountain, God rest you merry gentlemen og Det hev ei rose sprunge, samt fellesnummere.

Oslo Vocalis anno 2012

Til forside